söndag 31 oktober 2010

Fria tankar den sista oktoberdagen

I dag på söndagsmorgonen vaknade man upp till s k "normaltid" igen. Kommer så att vara i fem månader. Då blir det till att ställa om klockan igen.
Det blev en del lövkrattande på fars stora tomt här i Vittensten. Huset kallas för Björkli för att när far byggde huset 1947-48 var det rikligt med björkar här. Finns några kvar fortfarande så det gröna gräset var täckt av nedfallna löv. Det blåste tidvis ganska friskt över Bysjön. Kom att tänka på att det finns några delar av bryggorna som ligger halvvägs ute i vattnet. Inte länge sedan jag och Julia var här och badade i somras. Hennes härliga skratt när hon kastade lera på pappa! Förresten, ni som inte vet - Julia är 4 år. Blir 5 år 29 januari 2011. Vi är snart där också!

Senare under dagen kom min dotter Therese och hennes fästman Patrik. Vi åkte upp till mors demensboende på Klockargården i Charlottenberg. När Therese satt bredvid mor på hennes säng tänkte jag att det var inte längesedan mor lekte och bar på  Therese. Nåväl, det var i alla fall 20-21 år sedan. Tänk vad tiden går fort när minnena faller på!

Sitter och funderar över några skrifter som jag måste göra. Det kan nog ta sin tid. I  tankevälden så vet jag. Men orden måste ner på skärmen också. Bl a en inlaga till TR angående den vårdnadstvist som det nu ser ut att bli om Julia. Tråkigt, men man för göra det bästa av situationen. Det är i och för sig roligt att skriva - dock inte under "det måste göras" - tänket.

Tänker också på vännen Tommy G som ställt upp bra sedan 13 september. Tack Tommy!
Avslutar nu denna sista oktoberdag med att se på Beck på TV. Jag tillhör dessa människor som inte gillar denna mörka november som vi nu har framför oss.

Känns ändå kul detta med att blogga - nybörjare som man är. Av en tillfällighet började jag och vännen Karin Davidsson blogga samtidigt - nämligen igår kväll. Som Karin skrev på Facebook; vilket sammanträffande!

Funderingar kring författarskap....

 Min fars tremänning Herbert Sundbäck har på ålderns hörst ägnat sig åt författarskap. Fann följande ur en av hans böcker utgivna på Ancestor Förlag. Han har skrivit följande böcker:
”Fem kilometer byväg”              (2003)
”E litta stônn på jola”                 (2004)
”Smålandsfanten”                       (2007)
”Sågverk i västra Värmland”      (2007)
”Butiker, Byskolor & Bönhus”   (2009)
”De Annorlunda”                        (2010)




Sundbäck, Herberth: "SÅGVERK I VÄSTRA VÄRMLAND


Kroppstadfors Ångsåg
Den tidigaste och mest kända sågen i Västvärmland var sågen vid spåret. Den kallades så, därför att ett stickspår byggdes från järnvägsspåret in till sågen i Kroppstadsfors. Sågen var belägen en kilometer söder om pappersbruket.
Det var ägaren till bruket Gustav Conrad Hansen och hans måg, den i trakten välkände brukspatronen Jörgen Blakstad, som startade driften där i början av förra seklet och som varade till år 1935. Dessa herrar anställde en norrman som hette Toyböl till driftledare för rörelsen. Det berättas att han - i motsats till sin arbetsgivare brukspatronen - hade hårda nypor och var en driven förhandlare i löneförhandlingar. Följande hörde jag berättas om detta:
Arbetarna på sågen hade gått samman i en fackförening och kraven hade lagts fram. Norrmannen var stenhård och avvisade kraven. Vid den sista förhandlingen förklarade fackbasen att om inte kraven uppfylldes skulle strejk utbryta nästa vecka. Driftledaren höll masken; "Då får strejken börja, vi går aldrig med på kraven". Då begärde disponent Hansen som deltog i mötet ordet.
"Nej, nej strejk får det inte bli tal om, det går inte an för jag har redan sålt planken och fått förskott!"


Lite skämtsamt i och för sig. Men visst har det hänt en del under tidens gång...?

lördag 30 oktober 2010

Startat blogg

Har just nu startat denna blogg. Valde namnet Vittensten för att jag är född där vid den sommarfagra Bysjön i Eda kommun, Värmland. Är Värmlänning av födsel och ohejdad vana!
Kommer att blogga om lite av varje. Har länge tänk mig att börja blogga. Så nu...nu fick det bli av efter att jag läste Sladjana Petrovs blogg för en liten stund sedan, lördagen 30 oktober 2010 klockan 20.25! I natt gäller att ställa om klockan till "normaltid" igen.
Intresserad av samhällsfrågor i stort som smått. Är pappa till två döttrar, Therese och Julia. Har varit, och är, sedan länge politiskt engagerad. Suttit i landstingsfullmäktige Värmlands Län, Eda kommunfullmäktige,  Eda församlings kyrkofullmäktige m.m. Dryftar gärna politiska spörsmål, historiska som samhällsaktuella och framtidsinriktade. Samt inte minst livsfrågor; det är "vår stund på jorden". Både i nuet och i framtiden.