tisdag 29 mars 2011

I Stockholm, det snöar! M.m...

En vecka sedan jag skrev följande lilla blogginlägg "Viss bloggtorka..."
Befinner mig nu i Haninge, Stockholm. Tittar ut genom fönstret och ser att vintern ännu har sitt grepp kopplat. Det snöar den 29 mars! Vill ha riktig vår nu efter en lång vinter.

Har haft Julia med mig här hos min vän Inger sedan i söndags eftermiddag 27 mars. Det känns jättebra att få umgås med Julia efter att inte sett henne på över tre månader. Köpte presenter åt Julia igår. Stannar här till i morgon, 30 mars, då jag tar Julia till dagiset Blå Kullen. Sedan tåg tillbaka till Värmland. Far fyller 91 år 31 mars - vill vara där då.  
Far fick förresten sin starroperation gjord i fredags, 25 mars, vid sjukhuset i Karlstad. När jag pratat med honom på telefon verkar det som att det har gått bra.

Vänster fot fortfarande i gips från tårna upp till undersidan av knäet. Skall gå med gips fram till 13 april: Sedan blir det några veckors sjukgymnastik, träning av muskulaturen, innan det är dags för nästa fotoperation. Borttagning av skruvarna i fotleden.

Har tagit del av aktuell nyhetsrapportering. Vad är egentligen "nyheter"...? Tänker på nyvalde (s) partiordförande Håkan Juholt och uppgifterna att hans särbo var dömd för bedrägeri för ett antal år sedan. Läser på hedersmannen, f d riksdagsledamot för Folkpartiet, Gabriel Romanus blogg med rubriken "Hänsynslös Publicering"  där han beskriver denna s k nyhet. Träffade f ö Gabriel under söndagen då han satt mötesordförande på Riksförbundet Hem och Skolas fullmäktige i Solna. 
Han skriver avslutningsvis i sin artikel följande...;
"Det som däremot är relevant idag, är hur medierna motiverar sin publicering. Det finns ju pressetiska regler om publicering av uppgifter om människor som har begått brott. Det normala är att man inte publicerar uppgifter av detta slag, om inte ett oavvisligt allmänintresse föreligger.
Ett ekonomiskt brott i 40 000-kronorsklassen begånget av en partiledarkandidats särbo fem år innan han blev vald, är det av oavvisligt allmänintresse? Knappast, det är nog bara skvallerintresse. Ändå blir hon uthängd som brottsling. Den svenska pressetiken har noterat ytterligare ett lågvattenmärke"

Kan bara instämma i hans kloka ord, med min egen kommentar, när blev ett sk skvallerintresse synonymt med ett oavvisligt allmänintresse...?
Läs gärna Gabriels artikel - fundera och reflektera. 



tisdag 22 mars 2011

Viss bloggtorka (utmattning)...

Har "drabbats" av bloggtorka - i fall någon undrar varför det inte kommit något inlägg på ett tag.
I natt var det första natten utan minusgrader! Alltid något. Solen glimtar fram då och då nu på förmiddagen här i Vittensten.

När jag tittade ut genom fönstret härifrån övervåningen fick jag se ekorren komma hoppande. Han verkade lite fundersam - snön har minskat betydligt och  några bara fläckar är det under träden.

Till helgen ska jag försöka åka upp till Stockholm, med gipsat ben och kryckor, i ett föreningsärende. Hade tänkt vara hos moster Siw i Nacka efter helgen tillsammans med Julia - men Siw och hennes man Wiking är  inte riktigt krya. Får försöka ordna det ändå på något sätt...
Saknar Julia - har inte sett henne sedan 7  december 2010...

Sköt om Er därute i Era verkligheter - nu är våren på väg med mera sol och snart tar grönskan fart...:-)

söndag 6 mars 2011

Påskuppropet...

I en debattartikel i VF skriver företrädare från de Socialdemokratiska Broderskaparna Vi stöder Påskupprop för att stoppa utförsäkringarna
De skriver bl a så här...;

"Sveriges Kristna Råd överväger ett nytt Påskupprop, denna gång för att stoppa utförsäkringarna av sjuka och för att kräva ändringar i sjukförsäkringsreformen. Kravet har sitt ursprung i ett upprop från diakoner i flera stift, som uttrycker sin oro över att allt fler av dem som söker hjälp på något sätt har drabbats av det nya sjukförsäkringssystemet, inte sällan genom att klassificeras som för sjuka för att arbeta, men för friska för sjukersättning.
Det är utmärkt att kyrkan tar strid för de mest utsatta i samhället. En och annan kan tycka att kyrkan inte skall ta ställning i politiska frågor, men en sådan ståndpunkt är inte rimlig. Politiska frågor är något som inte bara skall behandlas av partier eller av riksdagen.
Det ”politiska”, som Chantal Mouffe uttrycker det, utgörs av de känslor, beteenden och attityder som konstituerar den gemenskap i vilken värdefördelningen i samhället genomförs. I denna gemenskap har kyrkan – lika väl som olika intresseorganisationer, folkrörelser och nätverk – sin givna plats. Annars skulle politiken – det politiskas institutionella form – inte kunna fylla sin funktion som legitim upprätthållare av samhällsordningen.
Kyrkan ska däremot inte ta partipolitisk ställning. Men ett upprop mot sjukförsäkringssystemet innebär inte ett partipolitiskt ställningstagande. I så fall skulle Påskuppropet 2005 för en mer generös flyktingpolitik lika gärna kunna tolkas som en partipolitisk aktion mot den sittande socialdemokratiska regeringen, och så var inte fallet."

Det är bara att instämma i dessa balanserdade kloka ord. Är det några som träffar på den nya stenhårda verkligheten så det just diakonerna, och den övriga diakonala verksamheten i kyrkan. Inte minst genom kyrkans nödhjälp. De möter där dessa förtvivlade människor.