måndag 30 april 2012

Valborgsmässoafton - lite historia...

Vårens dag

stortorgetFörr i världen räknade man att vintern slutade och våren började just på valborgsmässoafton. Dagen efter 1:a maj skulle man släppa ut djuren på bete. Så nu gällde det attskrämma bort allt farligt som häxor, spöken, troll ochrovdjur. Därför tände man stora eldar på valborgsmässoafton. Man passade också på att dansa runt elden och ha roligt. När vi idag firar valborgsmässoafton är det vårens ankomst vi hälsar med eldar, sång, tal och dans. Många har nu "vår städat" i sina trädgårdar och gjort det fint i rabatten, detöverflödiga eldas nu upp. Det råder en speciell stämningrunt elden den här kvällen.

Traditionen Valborg grundar sig ursprungligen på en historia om en kvinna som hette Valborg och levde på 700-talet. Hon var nunna och förklarades som helgon den 1 maj år 799. 
Efter hennes helgonförklaring blev hennes namn kopplat till vikingarnas festligheter kring deras välkomnande av våren. Valborg firas i Estland, Finland, Lettland, Sverige, Tjeckien och Tyskland.
Valborg blev förklarad som helgon den 1 maj (därav förr kallad Valborgsmässan, Walpurgistag), och genom denna omständighet förbands hennes namn med den germanska hedendomens på nämnda dag hållna vårfester, som av den kristna övertron stämplades såsom häxförsamlingar. Särskilt trodde man, att på Valborgsmässonatten (mellan den 30 april och den 1 maj) häxorna red på kvastar eller getabockar till de gamla offerplatserna, i synnerhet till Blocksberg (Brocken, den högsta spetsen av Harz, bekant bland annat genom den fantastiska scenen "Walpurgisnacht" i Goethes Faust), och där gjorde ofog i djävulens sällskap. För att oskadliggöra spökeriet förde man oväsen (med rop, skott och horn) och tände eldar på höjderna. Sådan blev nämligen den kristna tidens förklaring av dessa till sitt ursprung hedniska vårseder.

Majbrasa 
Många av traditionerna på Valborg, som att tända eldar till exempel, kommer från Tyskland där man brukade tända eldar för att skrämma bort häxorna den kvällen. Att tända eldar i Sverige började man med under medeltiden i östra Sverige, medan andra delar av landet brukade vänta till mitten av maj med eldarna.

Eldarna var till för att skrämma bort vargar och övernaturliga varelser innan man skulle släppa ut djuren på bete för sommaren, den första maj. Och omkring eldarna brukade man skjuta, slå på trummor, skramla med grytlock och skrika, allt för att skrämmas. I dag skräms vi med smällare och fyrverkerier istället och hälsar våren välkommen med sång.

Studenternas högtid

I södra Sverige var det förr tradition bland ungdomar att gå från gård till gård och sjunga majvisor och sätta gröna kvistar i taket på stugorna. Och som tack för uppträdandet skulle de få matvaror till en fest. I dag brukar det vara de städer med universitet som har de största valborgsfirandena, och studenterna i Uppsala och Lund har länge firat våren med sillfrukost, körsång, champagnegalopp och mösspåtagning.

onsdag 25 april 2012

Kalla fakta granskar tragiskt självmord. Behövde det bli så här...?

Har nyss sett på Kalla Faktas program om detta tragiska dödsfall...;

Kalla fakta granskar tragiskt självmord

Bär socialtjänsten ansvaret för Marcus död? Kalla fakta granskar.

"Efter ett ödesdigert telefonsamtal från socialtjänsten tog Marcus Björck, 25, livet av sig. Beskedet var att hans utlovade umgänge med sin dotter ställts in. När hans far Stellan sökte upp socialtjänsten var han ursinnig över de misstag som begåtts. Då polisanmäldes han"
Är djupt tagen av berättelsen. Måste det verkligen behöva gå så här?
Hjälper, eller stjälper socialtjänsten, i detta fallet?

Mitt i alltihopa har ett barn trots allt mist sin pappa.

Svikna löften att inte få träffa sitt barn...

Socialstyrelsen granskar frågan.
Av det som framgår ur programmet behöver inte socialtjänsten enbart ägna sig åt paragrafrytteri.
Det finns självfallet utrymme för mänsklig fingertoppskänsla.
När ska människors känslor lyssnas till - samt respekteras.

Polisanmälan ledde till åtal som ogillades av Tingsrätten ( c:a 12 minuter in i programmet)

Det är alldeles uppenbart att förmågan till empatisk kommunikation har lyst med sin frånvaro.
Problemlösningsförmågan har INTE följt den mänskliga regeln...;
"Tänk inte i termer av rätt eller fel => Tänk lösningar istället"
Här tänkte i berörd kommun, av Socialstyrelsens bedömning att döma, inte alls i dessa termer.

Resultatet...? En tragedi har fått äga rum...

Länk till programmet här...;
Kalla fakta granskar tragiskt självmord