måndag 28 februari 2011

På 25-årsdagen av Olof Palmes bortgång...

Mina personliga minnesbilder av Olof Palme 25 år efter mordet. Funderar, minns och tänker tillbaka då mot nuet idag.


Söndagen 1 mars 1986, tidigt på förmiddagen ringde vännen Tommy Glader till mig. Jag vaknade av ringsignalen. Kvällen innan hade jag varit på Parkhallen i Arvika.
”Har du hört att Olof Palme är död? Han har blivit mördad i Stockholm i natt” sa Tommy.
”Menar du verkligen allvar”, frågade jag?
”Jo, sätt på TV:n får du höra”, sa han.   
Jag gjorde så – satte på TV:n och, mycket riktigt, det tragiska beskedet var verklighet. Olof palme hade blivit skjuten strax före midnatt på Sveavägen i Stockholm, när han och hans hustru Lisbeth promenerade efter att ha varit på biografen.
Där blev jag sittande länge framför TV:n – ringde till min far i Vittensten. Vi pratade om det som hänt en stund och vi får avvakta vad som händer. Min far hade då f ö varit aktiv inom arbetarrörelsen sedan sent 1930-tal, både politiskt och fackligt, och var då fortfarande aktiv inom kommunpolitiken.

Jag var då, sedan knappt ett år tillbaka, ung ordförande i Eda Socialdemokratiska Arbetarekommun. De närmaste veckorna därefter fram till Olof Palmes begravning 15 mars var det mycket extra att stå i. Åtskilliga telefonsamtal (före mobilernas tid), organisera och administrera minnesplatser med bild av Olof där folk i allmänhet kunde skriva ner sina ord och tankar. Stämningen var allvarsam. 
Jag var även i egenskap av arbeterekommun ordförande med vid begravningsceremonin i Stockholms stadshus samt deltog i begravningskortegen bärande vår fana. Vi åkte buss från Värmland till Stockholm - med fanns också de barn/ungdomar från Värmland som sjöng i Barnkören.

Minns särskilt Sten Anderssons Tal samt Anna Lindhs Tal. Anna talade för SSU och den stora betydelse han haft just för ungdomen. Det var sedermera en ödets mycket tragiska ironi att Anna själv skulle falla offer för en mördares illdåd.

Åtta månader dessförinnan, i juli 1985, hade jag även varit med på Tage Erlanders begravning vid minnesstunden i Stockholms Folkets Hus - samt hans jordfästning i Ransäter i Värmland. Det var stor skillnad - en naturlig bortgång på grund av ålder - mot detta plötsliga att Olof Palme fallit offer för en mördares pistolkula.

Minns tillbaka på de tillfällen man själv varit med på möten där Olof medverkat. Hade själv också möjligheten att samtala med honom en gång på tu man hand i bastun på Bommersvik. Vidare så medverkade han vid något tillfälle på Fredsmötena vid Morokulien, mitt på gränsen mellan Norge och Sverige, initierat och arrangerat av arbetarrörelsen i Västra Värmland samt Hedmark Fylkes Arbeiderparti. Var också med på en norsk valupptakt  i Hedmark inför Stortingsvalet 1981 då Olof Palme också var med - samt givande samtal runt middagsbordet efteråt.

Det är många som skriver i dessa dagar om Olof Palme och mordet på honom som ännu inte är uppklarat. Frågan är om det någonsin blir det. Många teorier och spekulationer framförs. Skall inte hänge mig åt detta.
Men klart är att Olof Palme väckte känslor - starka sådana. Otaliga är de nidbilder som målats upp om honom av hans fiender. Han var retorikens mästare - inspirerade oss som var unga på den tiden. Samtidigt var han också en samförståndsmänniska i praktisk politik. När Fälldinregeringen föll 1978 så medverkade socialdemokraterna genom att indirekt stödja Ola Ullstens minoritetsregering den korta tiden fram till valet 1979. Detta istället för att tvinga fram ett nyval. 
Den tidens politiska debatt var så mycket annorlunda då mot nu. Även Folkpartiet hade då tankar och ideer om införande av bl a löntagarfonder. Den tanken är sedan länge borta politiskt. Och Centern var Centern - då fast förankrade i sitt motstånd mot kärnkraften. Idag är det som bekant annorlunda.
Skiljelinjerna i stort var också mycket mera tydligare. Högern var höger - och mitten var mitten - och vänstern var vänstern. Med en socialdemokrati med en dragning åt mitten - de breda folklagrens parti.
Miljöpartiet fanns inte i riksdagen, inte Kristdemokraterna, inte sedermera Ny Demokrati, och inte Sverigedemokraterna, fanns heller inte i riksdagen.

Vad skulle Olof Palme tyckt om dagens politik och den debatt som förs? Svårt att svara på det beroende på att verkligheten är så annorlunda nu mot då. Men en sak är jag säker på - han skulle ha varit mycket tydligare i utrikespolitiska frågor. Att stå upp för folkens rättigheter. Detta inte minst med tanke på de omvälvningar som nu äger rum i Nordafrika och Mellanöstern.

Avslutar med att säga - din röst är saknad Olof Palme.

Här är filminslaget från partiledardebatten inför valet 1982.

onsdag 23 februari 2011

Gôront i foten...

Hade tänkt skriva ner några tankar - men  nästan bara en tanke som dominerar nu. Min havererade vänsterfot värker som bara den!
Blir till att skaffa mera värkmediciner i morgon. Som bilden visar så är kryckor ett måste nu. Men besvärligt att gå i trapporna med dom. Både till övervåningen och källaren. Väntar på att sjukhuset i Arvika skulle höra av sig. De skulle röntga med en sådan däringa dator .......vad det nu heter. Ja, ni vet. Tillbringade en del av helgen på sjukhuset. Åkte ambulans in i fredags kväll. Men det blir trots allt inte sämre - alltid något. Detta var en mycket kort rapport -  mitt i verkligheten här i Vittensten.

tisdag 8 februari 2011

Safer Internet Day den 8 februari

Hur många av er visste om att det var "Safer Internet Day" idag 8 februari...?
Safer Internet Day  anordnas varje år i februari av Insafe. Safer Internet Day började som ett initiativ från EU SafeBorder projektet 2004 och Insafe anslöt sig 2005. Safer Internet Day har vuxit bortom Europa och firas nu i mer än 65 länder världen över!

Safer Internet Day är en stor händelse över hela världen, förra året firades det i 65 länder med över 500 events! I år är det den 8e Safer Internet Day och många aktiviteter kommer att äga rum världen över inklusive presskonferenser, workshops för barn, rockkonserter och seminarier för lärare och föräldrar. Klicka här för att se vilka aktiviteter som äger rum i Sverige!
Så här står det på Mediekompas i skolan.
 
Den 8 februari uppmärksammas Safer Internet Day 2011 över hela världen för en säkrare internetanvändning bland barn och unga. Statens medieråd kommer i samarbete med bland annat Mediekompass, BRIS och Surfa Lugnt att uppmärksamma dagen genom att:
  • lansera lektionsmaterial om barn och medier i åldrarna 2 - 9 år
  • informera om Statens medieråds kommande arbete för att stärka och skydda barn i deras medievardag
Statens medieråd inbjuder lärare, föräldrar och andra i barns närhet att uppmärksamma ungas liv på nätet den 8 februari. Ta tillvara på dagen för att prata om ungas medievardag på nätet!

Du som pedagog i skolvärlden eller förälder;  
Vad har Era barn gjort i dag med anledning av detta...?

lördag 5 februari 2011

Far hemma igen...

Nu har far varit hemma ett dygn. Har kände sig inte särskilt pigg idag.
Han hade trots allt lunginflammation när han var inlagd. Men han ville själv väldigt gärna laga mat själv...:-)  Han tycker om det.


Vi får se hur det går framöver natten - om jag behöver tillkalla läkarhjälp/ambulans. 

Men nu ska det bli liggdags - ska läsa Värmlands Folkblad (har inte hunnit läst den ännu för idag) - tills ögonlocken sluts och tidningen sakta faller ner någonstans.
Ha en bra lördagskväll/natt därute i Era egna verkligheter.

onsdag 2 februari 2011

Personliga tankar, i livets tidvatten...

Ja, som utlovat var, på bl a Facebook, så kommer nu mitt blogginlägg framåt kvällen. Åkte med Dan F in till Arvika Sjukhus på förmiddagen. Han skulle in på en egen undersökning så samåknings möjligheterna fanns. Har tidigare skrivit lite om detta ämne, angående far sjukdomsvistelse på Arvika Sjukhus här.


Nåväl, vi kom dit och jag gick upp till fars avdelning 6, medicin, efter att först gjort en vända på biblioteket. När jag kom upp dit var far på ögonkontroll för sin starr. Jag gick dit - fick vara assisterande  under kontrollen genom att hålla min faders huvud stilla. Det kändes på något sätt väldigt speciellt - att jag som "barnet" fick vara med och hjälpa till. Påminde mig om när jag var liten grabb och det var "omvänt". Vi pratade senare, efter vi lämnat ögonkontrollen, om nu- och nära drömmar vi haft. Han berättade att han på natten drömt om mig och sin lillebror Erik, dessvärre bortgången allt för tidigt i december 1989.


Nåväl, vi hann inte bli helt klara - far måste upp till avd 6 för sina besvär. Jag körde honom i rullstol  dit. Vi kom dit, far gjorde vad han hade  att göra. Vi samtalade en stund - sedan anslöt också Dan F som var klar med sitt.
Far kände sig inte allt för "pigg". Samtalade med sjuksköterskan- far tyckte f ö personalen var toppen - och fick till svar att far ansågs "medicinskt färdigbehandlad".

Jag skulle få prata med ansvarig läkare - men tiden tillät inte det utan Dan och jag måste åka vidare västerut.
När jag senare kom hit till Vittensten tog jag kontakt med sjukhuset. Far fick vara kvar i varje fall ett dygn till.
Kontaktade Eda Kommuns biståndsbedömare, något som far också ville, men telefontid gäller enligt växeln mellan kl  8-9 på morgonen. Blir att ringa i morgon. Gäller att ligga på.


Vad vill jag säga med detta...? Jo, när jag hjälpte far på olika sätt, och vi pratades vid, kändes det som många år  tillbaka när vi låg nere vid Bysjön på sommaren och småpratade de stunder far hade tid. Han är speciell på det sättet att han gärna ställt upp och  hjälpt andra - det  var ofta för lite tid tillsammans.
Far blir 91 år 31 mars. Och i stunden av ålderdomens naturliga skröplighet - och viss sjukdom - så kände jag en väldigt stark känsla att livet vi har tillsammans är viktigt. Vi är säkert inte ense i alla frågor - men banden förenar. Han saknade också att få se minsta barnbarnet Julia - men jag hoppas det kan bli av snart.


Sköt om Er därute i verkligheten - tänk på att just Du är viktig för dina nära och kära.