torsdag 29 mars 2012

"Utan min dotter" (Kent Filppu, 2012)

Facebookvännen Kent är nu klar med sin bok "Utan min dotter".


Väljer att lägga in Kents hela blogginlägg här nedan.
Har tidigare berört frågan i detta blogginlägget, 25 maj, internationella dagen för försvunna barn.


Och när du läser detta blogginlägg Kent - så är det likvärdigt med en förhandsbeställning från mig:-).
Här är Kents egen text med Länk till bloggen ...;
-------------------------------------------------------------------
Nu ligger manuset till Utan Min Dotter hos förlaget för att göras klar och tryckas. Jag ser fram emot att få se den färdig. Det tog i det närmaste ett halvår att skriva boken om min älskade dotter Paulina som tyvärr rövats bort av sin mamma.

Du kan förhandsbeställa ett signerat ex av boken redan nu.

Boken handlar om min dotter Paulina som är förbjuden av sin mamma att ha någon kontakt med sin pappa trots att vi har ett domstolsutslag på gemensam vårdnad. Paulina växte upp med oss bägge två och allt var jättebra ända fram tills jag ville skiljas. Då var alla hennes mammas tankar på att ett barn ska ha rätt till bägge föräldrarna som bortblåsta.

Vi var tillfälligt utsända av SIDA till Honduras då Paulinas mamma under två år arbetade för dem i ett jämställdhetsprojekt. Då hon alltid varit för jämställdhet och det till exempel alltid varit självklart att dela föräldraledigheten så blev jag förvånad när hon började använda Paulina för att jävlas med mig. Från början trilskades hon när jag ville att Paulina skulle få sova över hos mig och sedan blev det successivt svårare med kontakten. När hennes uppdrag tog slut och vi skulle återvända till Sverige så vägrade hon att låta Paulina återvända trots att hon lovade göra det. Sedan blev det svårare och svårare att nå fram på telefonen tills hon helt slutade svara på både mail och telefon. Det var när jag talade om att jag skulle resa till Honduras för att träffa Paulina.
När jag inte får tala om för Paulina att jag älskar henne eller ens får veta om hon lever så bestämde jag mig för att skriva en bok om historien. Paulina förtjänar att få veta sanningen en dag – oavsett vilka lögner hennes mamma lurar i henne.

onsdag 21 mars 2012

Kvällsfunderingar, hjälpmedel inom hemvården...

Skriver några korta rader innan det är sovdags. Funderingar över hjälpmedel till far. Kände att jag måste få ner lite tankar på pränt.


I morgon ska jag köra far till korttidsvården i Åmotfors för en tvåveckors vistelse.
Sitter just nu och funderar över varför de som anses bestämma har plockat bort vissa hjälpmedel för honom - i detta fallet sänglyften. Även viss hemvårdspersonal har ställt sig undrande. 
Uppenbarligen har de bedömt honom som såpass pigg att han kan göra sin morgontoalett själv - därav den indragna sänglyften till nytta för honom - samt inte minst personalen.
Men visst känns det knepigt att plocka bort hjälpmedel i hemmet för en person som om några dagar fyller 92 år.
Eller resonerar jag fel...?

tisdag 20 mars 2012

Fractional-reserve banking (FRB). Ocker eller ekonomisk vetenskap...?

Idag har jag lärt mig ett nytt begrepp inom ekonomiområdet- nämligen Fractional-reserve banking. Är ju bortåt 20 år sedan jag läste nationalekonomi på Universitetet - så det är väl okey med viss ringrostighet.
På Wikipedia kan man inledningsvis läsa följande om begeppet...;
Inom ekonomi innebär fractional-reserve banking (förkortat FRB) att banker kan låna ut insatta medel, alltså att de bara behöver behålla en bråkdel (fraction) i reserv (reserve), som kontanter eller andra likvida medel, samtidigt som man vid behov är skyldig att betala tillbaka inlåningar. Då någon tar ett lån skapar banken en kredit (vilken ingår i penningmåttet M1)
Systemet har under lång tid varit kontroversiellt. Under medeltiden var FRB förbjudet i Europa och betraktades som ocker. Idag kritiseras systemet av vissa ekonomer som bland annat menar att det leder till konjunktursvängningar, risker för uttagsanstormning och inflation. Detta är idag standard inom bankväsendet världen över och har praktiserats länge. Hur stor del, eller fraktion, som bankerna måste behålla bestäms avcentralbanker genom reservkravet. En liten andel leder till ökad penningmängd medan en större fraktion leder till lägre.
Låt oss anta att reservkravet är 5 %. Det innebär att om du sätter in 1 000 kronor på banken så har banken 50 kronor som reserv.
Om vi nu vänder på resonemanget och du går in på banken och säger att du vill låna 1 000 kronor för att spekulera i aktier utan säkerhet. Enda säkerheten är att du av dessa 1 000 kronorna avsätter 5 %, 50 kronor, som egen reserv.  Tror du då att banken är beredd att låna dig till detta...?  Nej, troligtvis inte. Men det är ändå så banken har rätt att använda din tusenlapp på detta sättet.
Tja, ocker eller inte...?

Länk till ämnet..;