Julia

Julia
Julia badat i Bysjön. Pappa saknar dig.

söndag 31 oktober 2010

Funderingar kring författarskap....

 Min fars tremänning Herbert Sundbäck har på ålderns hörst ägnat sig åt författarskap. Fann följande ur en av hans böcker utgivna på Ancestor Förlag. Han har skrivit följande böcker:
”Fem kilometer byväg”              (2003)
”E litta stônn på jola”                 (2004)
”Smålandsfanten”                       (2007)
”Sågverk i västra Värmland”      (2007)
”Butiker, Byskolor & Bönhus”   (2009)
”De Annorlunda”                        (2010)
Sundbäck, Herberth: "SÅGVERK I VÄSTRA VÄRMLAND


Kroppstadfors Ångsåg
Den tidigaste och mest kända sågen i Västvärmland var sågen vid spåret. Den kallades så, därför att ett stickspår byggdes från järnvägsspåret in till sågen i Kroppstadsfors. Sågen var belägen en kilometer söder om pappersbruket.
Det var ägaren till bruket Gustav Conrad Hansen och hans måg, den i trakten välkände brukspatronen Jörgen Blakstad, som startade driften där i början av förra seklet och som varade till år 1935. Dessa herrar anställde en norrman som hette Toyböl till driftledare för rörelsen. Det berättas att han - i motsats till sin arbetsgivare brukspatronen - hade hårda nypor och var en driven förhandlare i löneförhandlingar. Följande hörde jag berättas om detta:
Arbetarna på sågen hade gått samman i en fackförening och kraven hade lagts fram. Norrmannen var stenhård och avvisade kraven. Vid den sista förhandlingen förklarade fackbasen att om inte kraven uppfylldes skulle strejk utbryta nästa vecka. Driftledaren höll masken; "Då får strejken börja, vi går aldrig med på kraven". Då begärde disponent Hansen som deltog i mötet ordet.
"Nej, nej strejk får det inte bli tal om, det går inte an för jag har redan sålt planken och fått förskott!"


Lite skämtsamt i och för sig. Men visst har det hänt en del under tidens gång...?

2 kommentarer:

Ann-Britt sa...

Hur hittar man Ancestor förlag? Jag tror det där är böcker som min pappa skulle vara intresserad av, men länken till Ancestro fungerar inte :( Kan man hitta böckerna på annat sätt?

Bo Sundbäck sa...

Ahaaa..den funkade inte? Där ser man..nybörjarens (jag) problem.

Prova med mangskog.se