Julia

Julia
Julia badat i Bysjön. Pappa saknar dig.

tisdag 6 december 2011

Vittensten: Julkalender 2011: Lucka 6

Idag firar vårt grannland i öster, Finland, sin självständighetsdag. 
Dagen räknas som landets nationaldag och är också flaggdag. 6:e december år 1917 förklarade Finland sig självständigt från Ryssland.
Bland de återkommande festligheterna denna dag finns den ekumeniska festgudstjänsten i Helsingfors som direktsänds i TV och andra gudstjänster kring landet, militärparad, konserter, fester arrangerade av kommunerna. Under dagen runt om i Finland så hedras de som stupade under andra världskriget med kransnedläggning vid hjältegravarna och vid minnesmärket. Presidenten tar emot ett stort antal kända finländare i sitt residens och även utländska medborgare som under året har gjort något särskilt för Finland. Många finländare tänder två levande ljus i sina fönster på kvällen.


Vidare så följer jag diskussionen om valfusket i Ryssland vid söndagens parlamentsval. Valobservatörs organisationen Golos hemsida ligger fortfarande nere. Den släcktes i söndags. 
En av de alternativa undersökningar som gjorts är ett projekt som kallas “Гражданин Наблюдатель” (Citizen Observer). Länk här


Deras siffror verkar bygga på en samling av protokoll med faktiska röstsiffror från vallokaler där de haft sina (duktiga) valövervakare på plats för att “garantera” att inget fusk slunkit igenom. I deras siffor kommer Jabloko (socialliberalt parti) t o m över 7%-spärren för hela landet. Totalt har de resultat från 64 vallokaler i Moskva och 84 i resten av landet.
Här ser vi att Putins parti "Enade Ryssland", blå stapel, får c:a 30% räknat på riket. En väsentlig skillnad mot de c:a 50% partiet fick i valet.
Gul stapel är partiet "Rättvisa Ryssland", är ett socialdemokratiskt parti.
Grön stapel är Jabloko.
Röd stapel är Ryska Federationens Kommunistiska parti.
Orange stapel är Rysslands liberaldemokratiska parti (Zjirinovskij)

Sammanfattande resultat för Moskva

Sammanfattande resultat för Ryssland

Och nu tar jag kvällen - snart sovdags.
Vi höres i môra...// Bo

Inga kommentarer: