Julia

Julia
Julia badat i Bysjön. Pappa saknar dig.

måndag 20 februari 2012

Samtal om viss sjukvård Cypern-Sverige...

I lördagskväll samtalade jag med min vän Lennart från Torsby. Han och hans sambo Irina har planer på att bosätta sig på Cypern nu när Irina är klar med sin lärarexamen i språk, samt en mastersexamen i Engelska.
De har nu varit där i knappt två månader för att s a s pröva på., från 20 december 2011 till 16 februari 2012.

Jag ringde och sökte dom via telefon i fredags 17 februari. Då nämnde Irina att Lennart var på sjukhuset i Torsby för undersökning av eventuell förekomst av gallsten

Nåväl, lördagens samtal kom mycket att kretsa kring just detta. Det blev ett spännande och intressant samtal.
Han hade besökt läkare nere på Cypern. Han förklarade sina krämpor på engelska så gott det gick och visade samtidigt fram sin legitimation med det s k EU-kortet för sjukvård. Då började den cypriotiske läkaren att prata svenska när han såg att Lennart var från Sverige!
Samtal uppstod då och läkaren berättade att han hade bott och jobbat i Sverige i c:a tretton (13) år. Han hade även jobbat på sjukhuset i Karlstad några år.
Visst, är det spännande hur liten våran stora värld är ibland!

Vidare, han hade fått recept samt några flera diagnostiska iakttagelser skrivna på grekiska. Vid besöket på sjukhuset i Torsby efter hemkomsten visade det sig att där jobbade det en läkare från Grekland - varför den översättningen löste sig utan problem!

Lennart berättade vidare att all medicin han fått nere på Cypern samt sjukvårdsbesöken var gratis - beroende på¨EU-kortet om sjukvård i annat land. Lite kuriosa kan tyckas att i Sverige får han betala beslutad avgift - i detta fallet på 250 kronor vid besök på akuten.

Dom tänker åka nere till Cypern den 2 mars igen - oberoende om det behövs operation eller inte - det går att göra på Cypern också.

Samtalet var lärorikt faktiskt. Som mitt eget talessätt råder...;

"Att leva är att lära - att lära är att leva"

Inga kommentarer: