Julia

Julia
Julia badat i Bysjön. Pappa saknar dig.

måndag 13 december 2010

Vintern den 13 December, Luciatid...

I natt var det ännu en riktig kall natt. Minus 21 grader C! Det är mer än nog - och har så varit en tid nu. Men dagen har också mitt på dagen bjudit på gnistrande vintersol  mitt i all kylan. Det värmer att se solen - till både kropp och själ. Kört in några lass med ved i källarn här i Vittensten.
Far var iväg vid 7.30-tiden till Vårdcentralen i Åmotfors för att kolla upp sitt waranmedicin värde.

Har dessutom avverkat några bra telefonsamtal med folk i Stockholm. Trevligt bemötande i samhällsfrågor. Dessutom har det blivit en del mailutbyten i väsentliga och mindre väsentliga frågor.

13 December är det också Luciafirande till glädje för både gammal och ung.Den moderna svenska luciatraditionen (se även Sveriges Lucia) har troligen ett starkare ursprung i Västsverige, i Västergötland och Värmland. Därifrån har den spritt sig över hela Sverige. Bland populära julsånger är Staffan var en stalledräng, Gläns över sjö och strand och Nu tändas tusen juleljus utan tvivel några av de mest populära.
Såg ett blogginlägg idag som gjorde mig aningen fundersam. Det var den vänsterpartistiske politikern Linda Snecker Lucia, en antfeministisk mobbningstradition som på sin blogg skrev detta. Jag undrar hur man tänker då...? Mobbning är ett starkt värdeladdat ord som har med förtyck att göra. Att någon över tid utsätts för olika typer av kränkningar.  Vad skall det bli härnäst - att Jultomten är en "maskulin" mobbningstradition...?  Näää...nån måtta för det vara!

Nu närmar sig den riktigt mörka vinternatten. Dessbättre ser det ut att bli lite mildare väder i natt - och de kommande dagarna med risk för lite snöfall enligt Den Norska Väderlekstjänsten, gränsbo som man är. Sedan i början på nästa vecka verkar det bita till igen.

Snart är det nog också dags att börja blogga i lite mera samhällsinriktade frågor - som är ett stort intresse jag har - i stort som smått. Här finns dett en stor källa av kunskap att ösa ur. Gäller bara att få nog mycket - och rätt blandning - i kunskapshinken.

Mitt ordspråk är ju; "Att leva är att lära - att lära är att leva".
Sköt om Er därute i kylan - var rädda om varandra - skänk en tanke till just de du håller kär. I Tanke - ord - handling

Inga kommentarer: