Julia

Julia
Julia badat i Bysjön. Pappa saknar dig.

torsdag 6 januari 2011

Nånannanismen....

Ni har säkert hört talat om uttrycket "nånannanismen". Ordet började användas 1998 och kom med på Svenska Akademins Nyordslista 2004. Centerpartiet använde sig av uttrycket i valrörelsen 2006.
Handlar om att det finns ett problem - men någon annan ska fixa det. Som bekant kan ju ett problem även ses som en möjlighet till förändring - både på individ- och kollektiv nivå.

En gång i tiden (1984) läste jag en distanskurs i Arbetslivssociologi i Växsjö. Drar mig till minnes en berättelse därifrån av en lärare vars namn jag inte kommer ihåg.
Nåväl; denne personen var på ett studiebesök i en mekanisk verkstad tillsammans med VD:n. Då var det en arbetare som påtalade ett problem med någon maskin. VD:n tog då  fram en tusenlapp ur bröstfickan och sa;
"Fixa det"
Och så blev det. Den som kände problemet grejade detta bara förtroendet och resurserna gavs.

Känner en person som har jobbat i 10 år som konsult i Ryssland inom pappersindustrin. Han berättade att han var så trött på mentaliteten. När något skulle förändras så var det ständiga argumentet; "det går inte"
("не могу "). Men det måste gå, sa han. Andra gör så - och om inte vi gör så och bättre så överlever vi inte som industri. Och det gjorde det till slut men det var alltid en kamp om och med mentaliteten.


Nånannismen idag kan man bl a se i delar av organisationslivet. Man vill ha något gjort och samtidigt skyller man på det tidigare, det gamla - eller personer som varit verksamma tidigare. Är vanligt förekommande vid avtalsbedömningar m.m.


Vad det handlar om är att nuet är idag - inte igår - och det vi gör idag bygger framtiden. Den som inte tänker nytt överlever inte morgondagen. Ett exempel är alla engelsk tillverkade bilar och motorcyklar från 50-talet. Fanns många - knappt någon kvar idag. Här var "nånannan" som tog över.


Hur ser Din nånannanism ut...? När gjorde du den goda gärningen...? Till glädje för dig själv och andra.

1 kommentar:

Peter Österberg sa...

Bra och intressant Bo. :-)