Julia

Julia
Julia badat i Bysjön. Pappa saknar dig.

torsdag 11 november 2010

Mobbning m.m...

Sitter just nu på sjukhusbiblioteket i Arvika Sjukhus i väntan på ett samtal senare. Ägnar min tid åt en del skrivande.
Har dessutom lagt upp ett antal artiklar om Mobbning på Facebook. Det brister fortfarande i skolornas arbete att motverka och förebygga mobbning. Skrev själv en 10 poängs uppsats om mobbning på 90-talet, "Förekomsten av mobbning i skolan" vid Karlstads Högskola (numera Universitetet) som examensarbete.. Funderar på det just nu och de olika svar man fick från eleverna när jag gjorde undersökningen

Skolan är, till skillnad mot en arbetsplats för vuxna där de kan sluta sin anställning om det blir för illa, en plats som är obligatorisk för alla elever. Detta kräver av alla verksamma inom skolvärlden extra uppmärksamhet och ansvar i att se problematiken. Den mest tragiska konsekvensen av utstötthet, mobbning, är när människan, barnet, eleven inte orkar utan tar sitt liv. Har dessvärre själv upplevt detta i min bekantskapskrets, samt som anställd kyrkovaktmästare när man hade att göra med formerna för begravningen. Jag kan garantera att då är det inget öga som är torrt.

Om någon säger sig mobbad, eller drar sig undan för sig själv, negligera inte detta utan ta det på yttersta allvar.Det behövs också mera resurser till skolan i form av flera vuxna. Behöver inte alltid betyda flera pedagoger. Klassmorfar eller klassfarfar är också viktiga som ett komplement och dagligt stöd för eleverna. Viktigt att sådana projekt får möjlighet att utvecklas ytterligare.

Vi måste också lära oss att tänka; "det är inte bara mitt barn -det är alla våras barn". Att våga bry sig fullt ut.

2 kommentarer:

Björn Hultman sa...

problemet är ju större än endel tror, det ska ju även påpekas att vuxna mobbar vuxna och vuxna mobbar barn. Det finns alltså i alla typer av former. Läs mer om ämnet på min egen blogg, då jag även föreläser om ämnet.

Bo Sundbäck sa...

Förlåt sent svar Björn!
Ska läsa Din blogg.
Tack för tipset Björn!
Varma hälsningar
Bo