Julia

Julia
Julia badat i Bysjön. Pappa saknar dig.

lördag 27 november 2010

Lördagskrönika - inför första advent...

Idag var jag och far nere i Åmotfors och handlade. Tittade in i mitt hus som hastigast och hämtade en adventsljusstake som vi tog med upp till Vittensten.
Sedan åkte vi till Eda Kyrkogård och tände ljus på min farfar och farmors grav. Farfar gick bort i augusti1975 - då han kolliderade med en lastbil i Arvika vid korsningen upp till sjukhuset. Farmor gick bort i december 1989. Hon var begravd 22 december 1989 - dagen före när då nyfödda Therese kom hem från sjukhuset i Karlstad - 3 månader och 11 dagar gammal. Farmor var förresten den första att flytta in på det nybyggda Älvgården, servicelägenhet, i januari 1980. 

Det är ju Första Advent i morgon. Då börja det nya kyrkoåret - som på så sätt skiljer sig från kalenderåret.
Ordet advent kommer av det latinska ordet adventus vilket betyder ankomst, men har i folkmun fått betydelsen väntan.
Adventstiden var i det gamla bondesamhället en period då man skulle ta det lugnt och samla sig inför den stundande julhelgen. Alltför stökigt och bullrigt utomhusarbete var förbjudet. Istället skulle man ta sig an de lugnare sysslorna vid gården.
Det är skillnad mot idag - då denna tiden brukar vara hektisk med handlande och mycket annat. Detta blev vi varse när far och jag senare på eftermiddagen åkte till mor på Klockargården. När vi passerade Köpcenter i Charlottenberg var det alldeles fullt med bilar på parkeringen.

Vi fixade även till en adventsljusstake åt mor när vi var där. Satt och pratade en stund - mor envisas med att inte använda sina hörapparater - så man är tvungen att ta i ordentligt med rösten samt prata sakta. Därefter hemfärd i denna kyliga novembereftermiddag. Precis när vi svängde in på tomten spratt det fram ett rådjur som var inne i trädgården. När vi parkerade stod det kvar och tittade på oss - därefter fullt språng in i skogen!
Visst är livet vackert! Att se det enkla i vardagen - fånga ögonblicket!Inga kommentarer: