Läser på Nordiska Museet, Svenska trender och traditioner, hemsida om detta begrepp. Nedräkningen inför julen benämns ofta dan före dan före dan före dan före dopparedan. Att kalla julafton för dopparedan är vi svenskar ensamma om även om seden med dopp i grytan också förekommer i övriga Norden. På julafton var det praktiskt att i all hast doppa lite bröd i köttspadet, som ändå stod på spisen, medan sista handen lades vid julförberedelserna. Vanligen doppade man i grytan mitt på dagen vilket går tillbaka till medeltidens julfasta som varade fram till julaftons kväll. Det var alltså inte tillåtet att äta köttmat under dagen men genom att kringgå fastebestämmelserna kunde man få känna köttsmaken i alla fall. Dopp i grytan är från början ingen typisk julrätt. Eftersom det var långt mellan baken behövde det hårda brödet mjukas upp för att kunna ätas.
Som synes har denna tradition vuxit fram i det praktiska vardagslivet förr i tiden - som så mycket annat. Vem vet; om några årtionden kanske vi äter pizza till Jul...? Det enda vi vet är att tiderna förändras - på gott och på ont.
Detta får bli allt för idag. I morgon eftermiddag ska jag med far på ett läkarbesök som är inplanerat sedan länge - inget akut inte.
Vi höres i môra...// Bo
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar