Julia

Julia
Julia badat i Bysjön. Pappa saknar dig.

lördag 10 december 2011

Julkalender 2011: Lucka 10

10 december är detsamma som Nobeldagen då Nobelpriset delas ut i olika vetenskapliga dicipliner till Alfred Nobels minne. Alfred Nobel dog 10 december 1896. Det är således 115 år sedan.
Idag är det också allmän flaggdag. Och naturligtvis är den svenska flaggan hissad här i Vittensten:-)


10 december är också den av FN antagna "Internationella Dagen för Mänskliga Rättigheter". Det var detta datum år 1948 som Allmänna deklarationen om mänskliga rättigheter antogs av FN:s generalförsamling.
Denna dag nu idag, äger också demonstrationer mot valfusket rum på flera platser i Ryssland. Valet hölls den 4 december. Den största demonstrationen sker i Moskva. Inför dagens demonstration fick arrangörerna ett tillstånd för ett protestmöte med högst 300 deltagare. När tiotusentals personer hade anmält sig till demonstrationen på Face­book och på den ryska motsvarigheten, Vkontakte, gick myndigheterna på att öka det tillåtna antalet deltagare till 30 000. Nu i skrivande stund är det över 60 000 som anmält sitt deltagande - varav nästan 37 000 på Facebook-gruppen, länk här! Och detta på bara några dagar. Fantastiskt vilken genomslagskraft social medier har!


De ryska myndigheterna är nervösa och bekymrade nu. Tusentals inrikestrupper har beordrats till Moskva. 
Rysslands högsta smittskyddsläkare Gennadij Onisjtjenko varnade i går alla ryssar för att delta i protestaktioner där många människor samlas. På grund av årstiden är risken stor att deltagarna smittas av akut virusinfektion i luftvägarna, sade han i en intervju med statliga nyhetsbyrån Rian. Nästan lite småkomiskt kan man tycka...
I en artikel i Sydsvenskan, länk här, skriver Kalle Kniivilä bl a..;

Inför dagens demonstration har man i stället kommit fram till att eleverna ska hållas inomhus och med alla medel hindras från att delta i demonstrationen mot valfusk.
Skolorna i Moskva har beordrats arrangera ext­ra prov i ryska för elever i gymnasieåldern. Proverna ska börja klockan 13, en timme före demonstrationen.
Efter proven ska eleverna hållas kvar i skolan för att lyssna på en lektion om säkerhet på stan och se en film om Moskvas historia. De elever som inte är närvarande får inte ut sin slutexamen, har föräldrar fått veta.
I Ryssland går man i skolan på lördagar.  Men just idag verkar det vara extra viktigt att de är där - jämfört med tidigare under veckan.
Mönstret känns igen från den gamla kommunisttiden. Då förekom det bl a att man beordrade ut universitetsstudenter på 1 Maj demonstrationer. Om de inte deltog drogs studiebidraget in!
Om några timmar vet vi hur demonstrationerna avlöpte i Moskva.
Hittills har ett tusental demonstranter gripits under veckan.


Nu till det mera vardagsnära. Har språkat med min älskade dotter Julia på telefon tidigare idag. Om en stund ska far och jag åka och besöka mor på demensboendet Klockargården. Men först ska jag hjälpa till att raka honom.


Vi höres i môra...// Bo

1 kommentar:

Anonym sa...

jag tror inte det går att stoppa dem i Ryssland. Nu finns det facebook o det är bra. Snäll påg far har. Jag har bott ihop med min mors farfar o han var född 1859 de du o han var klar i huvudet hela sitt liv kram Bobod